Iemands muzikale verleden kan een handreiking zijn voor de invulling van muzikale bezoeken. Maar een geschreven wet is het nooit. Soms is er een flink gepuzzel en heroriëntatie nodig. Gaan we muziek maken? Luisteren? Samen zingen? Welk repertoire dan? Wat de ene keer werkt, kan een volgende keer een aversie opwekken. Af en toe is er een gouden ingang. Iemand wordt geraakt of actief of komt juist tot rust.

Bij jou heeft het detectivewerk een paar weken geduurd. Je was voorheen gitarist/zanger en maakte deel uit van een Eindhovense band die veel op feesten en partijen speelde.

Nu is de sfeer van optredens ver te zoeken. Je zit vaak met je ogen dicht in een stoel. Omgevingsgeluiden overprikkelen je snel. Frustratie over handelingen die niet meer lukken worden geuit met een furieuze blik en een hartgrondige vloek. Informatieverwerking verloopt vertraagd. Je begroet me meestal met een peilende en vervolgens vriendelijke oogopslag. Dan volgt een knipoog en een stralende glimlach. Ons contact verloopt meestal non-verbaal.

Tijdens het half uur dat ik bij je ben, probeer ik verschillende manieren om muzikaal met je in contact te zijn. Luisteren naar rustige piano en zang is fijn, maar leidt bij jou tot onderprikkeling. Binnen de kortste keren dut je in.

Een meer actieve werkvorm is muziek máken. Ik leg je eigen gitaar in je armen. Soms sla je een snaar aan. Je geeft met een zucht aan dat het je moeite kost en zegt na afloop: “Dit kan ik niet”. Je lijkt in deze manier vooral tegen je onvermogen aan te lopen.

De keer erna leg ik de gitaar niet in je armen, maar op schoot. Je maakt onmiddellijk percussiegeluiden op de klankkast. Samen ‘jammen’ we minutenlang. Je geniet, bent gefocust en glimlacht na afloop, terwijl je zegt: ”Samen”.

Zo laat ik je verleden als gitarist/zanger los, maar ‘gebruik’ ik je muzikaliteit voor een andere invulling: percussie. Een instrument bij uitstek hiervoor is de handpan: een ufo-achtig instrument met een magische klank. Bespelen met de hand is een kunst apart, maar met een trommelstok waarvan het uiteinde omwikkeld is met wol, wordt het aanslaan laagdrempeliger.

Met allebei een stok in onze hand ontstaat er met gemak een samenspel van een half uur! Je neemt als vanzelf de leidende rol. Ik volg je in tempo en dynamiek. Af en toe sla je er flink op los met een felle uitdrukking op je gezicht. De pan dreunt secondelang na. Dan weer aai je met het wollen uiteinde over de pan, voorzichtig, aftastend. Je beperkt je niet tot één of twee speelvlakken, maar neemt bewegingsvrijheid op het hele instrument, ook tussen de speelvlakken in. Zo varieer je voortdurend in timbre. Je leeft je volledig uit, muzikaal én emotioneel. Zonder woorden vertel je verhalen en maak je me deelgenoot van wat er in je leeft.

Eén keer komt er na afloop een stroom aan verbale uitingen los, eindeloos en met grote intensiteit. Alsof er ook in je binnenste van alles is aangeraakt wat vraagt om verklanking.

En een luisterend oor.

Steeds vaker speel je met je ogen dicht. Waar je in het dagelijks leven de weg bent kwijtgeraakt, weet je op het onbekende instrument feilloos alle plaatsen en afstanden van de speelvelden te vinden. Met enorme muzikale fijngevoeligheid en een groot gevoel voor oriëntatie in de ruimte blijf je onvermoeibaar doorspelen. Af en toe las je een pauze in om vervolgens uit jezelf of op woordeloze uitnodiging weer door te gaan.

Ik luister vol bewondering naar je en word je fan.

En zo zit je weer op het podium, deze keer op het podium van jouw eigen levensverhaal. En ik mag jouw publiek zijn. Exclusief. In ademloze aandacht. Voor de muziek van jouw leven.

Totdat het doek viel afgelopen week.

Je levensverklanking resoneert nog na. Een muzikale erfenis.

Ik koester het. In dankbaarheid.

Een fan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s