“Als ik piano speel, heb ik geen autisme”. En daarmee koppelt hij meteen los, dat hij autisme IS. Hij is veel meer.

Hij kiest voor een vertrouwd begin van een improvisatie op de piano. Drie tonen zijn de basis uit een liedje van lang geleden: Mijn hond Boef. De bes mag erbij in de bas, zijn favoriete klank.

Dan opeens verandert hij onverwacht van toonsoort. Hij laat het oude, vertrouwde los en gaat op avontuur. Hij geeft het stuk de naam: “Walking on stars”.

Ooit was het een bevrijding voor hem dat bij improvisatie niets goed of fout is. Dat alles mag. Je kunt het resultaat hooguit mooi of lelijk vinden. Een persoonlijke mening erover hebben. Maar je kunt nooit iets verkeerd doen. Nooit. Toen hij dat jaren geleden door kreeg, werd de piano zijn grote vriend en trouwe metgezel in klankenland. En al doende leert hij steeds meer muziektheorie en technieken. Hij bepaalt daarbij zelf het tempo. Stapje voor stapje. “Walking on stars”.

Het ontroert om hem te zien en horen spelen. Hij raakt. Altijd.

Door zijn gevoelige en soms krachtige aanslag op de toetsen. Door zijn onverdeelde aandacht voor wat ontstaat. Zijn fenomenale timing. Zijn groeiende durf voor spannende klankcombinaties. Zijn rustgevende herhalingen en onverwachte variaties, klein en groot. Zijn spelvrijheid in hoge en lage klank regionen.

En bovenal door het voortdurend synchroniseren. Van zijn gevoel met zijn techniek. Van zijn idee met zijn uitvoering. Van zijn rechterhand met zijn linkerhand. In complete afstemming. Met zichzelf.

En opeens was er het grootse moment dat hij op de piano speelt in de stationshal van Eindhoven. Op bevrijdingsdag.

Hij laat zichzelf aan de wereld zien.

A Star is born.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s